Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

" ΠΕΝΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ " Του ΓΕΩΡΓΑΛΗ Π. ΧΑΡΗ

ΠΕΜΠΤΗ 27-4-2017



 ''  ΠΕΝΙΑ  ΤΕΧΝΑΣ  ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ "  Ελεγαν οι  αρχαιοι  !  
Σημερα  επαληθευεται  η σοφη  ρηση , στον συχρονο  κοσμο , κερδιζοντας  χρονο , χωρο  και χρημα !      

Η 26η Απριλιου εχει καθιερωθει να γιορταζεται ως Παγκοσμια Ημερα Διανοητικης  Ιδιοκτησιας(World IP Day)

Ωστοσο , τι σημαινει  Διανοητικη  Ιδιοκτησια(Intellectual Property) ;   

Ειναι εκ του νομου  δικαιωματα  που εχει ενας δημιουργος για ενα  ' προιον ΄' που παρηχθει κατοπιν  πνευματικης  του προσπαθειας !





Διανοητική Ιδιοκτησία 


Διακρίνονται κυριως δύο κατηγορίες, η Βιομηχανική Ιδιοκτησία που αφορά σε θέματα τεχνολογίας και εφαρμογής και η Πνευματική Ιδιοκτησία που πραγματεύεται με δημιουργίες καλλιτεχνικής και θεωρητικής φύσεως.


Ρίχνοντας μία ματιά στην Ιστορία, η αναγνώριση ενός επιτεύγματος εις τον δημιουργό του γινόταν με την τιμητική ονοματοδοσία του, π.χ. το Πυθαγόρειο Θεώρημα, ο κοχλίας του Αρχιμήδη κ.α. 

Ωστόσο, η αναγνώριση και η δόξα έρχονταν πολλές φορές μετά θάνατον ή το οικονομικό όφελος ήτο αμυδρό για τον δημιουργό.


Η λύση δόθηκε με την θεσμοθέτηση  κατάλληλου νομικού πλαισίου που δίνει την δυνατότητα κτήσης και χρήσης της εκάστοτε νεοτεριστικής ιδέας με την δυναμική μεγάλων οικονομικών κερδών. 

Παρά την ανομοιομορφία της νομοθεσίας μεταξύ χωρών, γίνονται προσπάθειες, κυρίως μέσω υπογραφών διεθνών συμβάσεων, για την ομογενοποίηση των νόμων και την απλούστευση των διαδικασιών υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) καθώς και άλλων οργανισμών.


Έτσι βάση των νόμων, άρχισαν να υπάρχουν διάφοροι υποψήφιοι της πατρότητας κερδοφώρων ιδεών που προσέφευγαν στα δικαστήρια για την δικαίωση των αιτημάτων και αξιώσεών τους. 
Μία εκ των ξακουστότερων ιστοριών να αφορά την εφεύρεση του τηλεφώνου.


Μιλώντας για νεοτερισμό, δεν μπορεί να μην γίνει ειδική μνεία σε πρωσοπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους με το πέρασμά τους. Ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα είναι ο Leonardo Da Vinci, εφάμιλοι του οι Thomas Edison και Nikola Tesla και πληθώρα άλλων ονομάτων που δεν υστερούν σε τίποτα από τους άνωθεν.


Στις μέρες μας, η παραγωγή πνευματικών έργων γίνεται επί το πλείστον συλλογικά από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και βεβαίως από Εταιρίες.   
Η παραγωγή δε έχει αυξητικές τάσεις, με την πρωτοκαθεδρία πλέον να έχει περάσει στην Ασία, με την Κίνα να ηγείται και τις Ινδία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα να ακολουθούν. 


Από την  άλλη οι Η.Π.Α. μαζί με την Ευρώπη είναι ο έτερος πόλος. Οι χώρες του πυρήνα της Γηραιάς Ηπείρου καθώς και οι Σκανδιναβικές Χώρες έχουν τα πρωτεία. 

Ωστόσο, πολλές χώρες, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλάζουν προς το ευνοϊκότερο την νομοθεσία και την φορολογία τους με σκοπό οι οικονομίες τους να στηρίζοντε κυρίως στην λεγόμενη Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). 

Πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη.

Η παραγωγή εμπορικών σημάτων (Trademarks) είναι ο πιο δυναμικός κλάδος, αφού το λεγόμενο Branding είναι το βασικό όπλο στον σύγχρονο  επιχειρηματικό κόσμο. 

Εξίσου δυναμικά, τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνείας (Πατέντες) είναι το έτερο εργαλείο που χρησιμοποιείται σε έναν κόσμο όλο και πιο ανταγωνιστικό.


Στην αγορά, η νομική κατοχύρωση προέρχεται κυρίως από δύο μεγάλους κλάδους. 

Ο ένας είναι η φαρμακοβιομηχανία που είχε πάντα συμαντικό ρόλο στην παραγωγή νέων προϊόντων με σκοπό την ίαση ασθενειών, την βελτίωση της υγείας και τελευταία την αισθητική βελτίωση. 

Ο άλλος κλάδος είναι η  βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών όπου έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, με τις ηλεκτρονικές συσκευές πλέον να έχουν εισβάλει για τα καλά στην ζωή και την καθημερινότητά μας.


Όσον αφορά την Ελλάδα, έχει φτιάξει την κατάλληλη νομοθεσία και έχει δώσει κάποια οικονομικά κίνητρα για την αξιοποίηση του δυναμικού της. 

Ωστόσο, υπολείπεται αρκετά από τον μέσον όρο και μένουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστούν παθογένειες, να χτιστεί ένα ευνοϊκο περιβάλλον και να καλλιεργηθεί ξανά το πνεύμα του "δημιουργείν"!


Οι βασικοί πυλώνες κατοχύρωσης στην Ελληνική Επικράτεια είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας  (Ο.Π.Ι.) με κάθε έναν να ασχολείται με θέματα της αρμοδιότητάς του. 

Επίσης, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υπάρχει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η οποία εποπτεύει την Διεύθυνση Εμπορικής Ιδιοκτησίας με δύο τμήματα, Κατάθεσης Σημάτων και Ελέγχου Παραδοχής Σημάτων.


Εξυμνώντας το ελληνικό δαιμόνιο και την οξυδέρκεια του Έλληνα, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες καινοτομίες των ημερών μας. Εύκαμπτα εκτυπωμένα οργανικά φωτοβολταϊκά που παρήχθησαν με την συνεργασία τριών Πανεπιστημίων και τριών Εταιριών θα ενσωματωθούν σε αυτοκίνητο παραγωγής γνωστής Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Ένας άλλος Έλληνας δημιούργησε και κατοχύρωσε το 2006, με την βοήθεια ενός Ακαδημαϊκού, Ευρεσιτεχνεία που αφορούσε έναν μηχανισμό μετάδοσης κίνησης όπου μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε από πασίγνωστη εταιρεία  αυτοκινήτων που τρέχει σε αγώνες ταχύτητας της Formula 1.


Επίσης, αναφορά πρέπει να γίνει και στην επιχειρηματικότητα. Γηγενής εταιρεία, όπου δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου, κατέχει 60 φαρμακευτικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνείας στο χαρτοφυλάκιο της και συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. 


Συνοψίζοντας, η Διανοητική Ιδιοκτησία είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για συζήτηση, και που οπωσδήποτε δεν μπορεί να αναπτυχθεί ενδελεχώς σε λίγες γραμμές. 
Μακάρι όμως, αυτά τα λίγα λόγια να δώσουν τροφή για σκέψη. 
Σίγουρα το νέο, το διαφορετικό, το ίσως καλύτερο' σημαίνει "Πολιτισμός" !


ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ Π. ΧΑΡΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.





https://www.forbes.com/forbes/2002/1223/258.html

http://www.biography.com/people/

http://www.biographyonline.net/scientists/top-10-inventors.html

Crative Economy Report 2008, Conference on Trade and Development, June 2009, Maputo, United Nations, Edna dos Santos - Duisenberg. http://www.interarts.net/descargas/interarts538.pdf

http://www.wipo.int/

http://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=GR

Procedia - Social and Behavioral Sciences, World Conference on Technology, Innovation and Entrepreneurship, 3 July 2015, Vol.195, Burcay Yasar Akcali - Elcin Sismanoglu.

http://taxsummaries.pwc.com/ID/tax-summaries-home

https://www.obi.gr/obi/

http://www.opi.gr

http://gge.gov.gr/?page_id=555

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/elliniki_patenta_texnologia_aixmis_sta_fotoboltaika-64857254/

http://www.ethnos.gr/arxiki_selida/arthro/elliniki_patenta_kinei_ti_ferari-68506/

http://www.pharmathen.com/document/rd-generics-54.htm?lang=el&path=1688334409

Economic Survey of Europe, 2002, No.1, United Nations-Economic Commission for Europe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου