Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΠΑΣΧΑ .... Σ" ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !



ΣYΡΟΣ - Κοινή λιτανεία για ορθόδοξους και καθολικούς
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού καθολικές και ορθόδοξες και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται  τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου.
           
Η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο απόλυτος πασχαλιάτικος προορισμός 
Το Πάσχα στην πανέμορφη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό. Γιορτάζεται με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, ενώ οι φιλαρμονικές του νησιού που βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους προσδίδουν ένα άλλο κλίμα στους εορτασμούς που κάνει το Πάσχα πραγματικά ξεχωριστό.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ,πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών.
Στην Κέρκυρα πάντως, το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.
  
ΧΙΟΣ - Για τους γενναίους
Το πέρασµα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» γίνεται μόνο στη Χίο και συμβολίζεται μέσω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο. Στα Μεστά, πάλι, το βράδυ της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα.

ΥΔΡΑ - Ο θαλάσσιος επιτάφειος
Ο επιτάφιος στην Υδρα μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.
Οσο για την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας «κρεμασμένος» παραδίδεται στις φλόγες αφού πρώτα τιμωρηθεί από τα όπλα των ντόπιων.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ - Αερόστατα, πυροτεχνήματα και το κάψιμο του Ιούδα
Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο. Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα - φαναράκια πυροδοτούνται και γεμίζουν τον ουρανό. 
Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

ΠΑΤΜΟΣ - Σε πνεύμα μεγάλης θρησκευτικής κατάνυξης 
Στο ιερό νησί της Αποκάλυψης το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. 
Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή, ενώ από τα έθιμα που αναβιώνουν το πιο χαρακτηριστικό είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. 
Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η λειτουργία της Ανάστασης η οποία γίνεται στο μοναστήρι, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες.
 
ΤΗΝΟΣ -Ο επιτάφιος με το φλεγόμενο σταυρό
Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιτάφιων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

ΜΕΤΕΩΡΑ - Με το βλέμμα στον ουρανό
Στις μονές που κρέμονται από τα απόκρυμνα βράχια, το Πάσχα σας θα πάρει άλλη όψη με κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική. 
Οι επιτάφιοι είναι λιτά στολισμένοι, χωρίς το θόλο με τον οποίο τους έχουμε συνηθίσει, ενώ το βράδυ της Ανάστασης οι λειτουργίες αρχίζουν στις 9 μ.μ..

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ -Πάσχα στο κάστρο των βασιλέων 
Πάσχα με άρωμα μίας άλλης εποχής στο φημισμένο κάστρο. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Για σαϊτοπόλεμο
Ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα (έθιμο των μπουλουκιών όπως αλλιώς λέγεται) είναι ένας σημαντικός λόγος για να ταξιδέψετε μέχρι τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο γήπεδο του Μεσσηνιακού κρατώντας τις σαΐτες τους, τους χαρτονένιους σωλήνες που έχουν προηγουμένως γεμίσει με μπαρούτι και επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, φωτίζοντας τον ουρανό...

ΠΑΣΧΑ - ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Την κατανυκτική και γεμάτη πνευματικότητα ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας μακριά από το θόρυβο και την κοσμικότητα των πόλεων βιώνει το πλήθος των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συρρέει αυτές τις μέρες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Οι προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας, που τις ημέρες πριν το Πάσχα είναι πενταπλάσιοι απ΄ ότι συνήθως, βρίσκονται ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο των μοναχών, όπου οι ρυθμοί ζωής διαφέρουν πολύ από το δικό τους. 


Λιτότητα, ολονύκτιες ακολουθίες, βυζαντινοί ύμνοι και θλιμμένοι ήχοι από καμπάνες δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ανοιξιάτικη φύση.

Οι αγιορείτες μοναχοί τη Μεγάλη Πέμπτη βγαίνουν στους αγρούς και τα περιβόλια για να μαζέψουν τα λουλούδια με τα οποία θα στολίσουν λιτά τον Επιτάφιο. Ημέρα αργίας και σιωπής είναι η Μεγάλη Παρασκευή η οποία για τους αγιορείτες ξεκινά με την ακολουθία του Όρθρου, που, ανάλογα με το μοναστήρι, αρχίζει αλλού τα μεσάνυχτα και αλλού στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζει μέχρι τις 6 το πρωί. 


Με ψαλμωδίες και βυζαντινές μελωδίες γύρω στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, ενώ η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το Μεγάλο Σάββατο από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα και περίπου στις 5 το πρωί γίνεται τη περιφορά του. 

Μοναχοί ιερείς με λάβαρα και σταυρούς, καθώς και λαϊκοί μετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου που γίνεται σε καθένα από τα είκοσι μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας. 

Όταν ο Επιτάφιος φτάσει μπροστά στην πύλη της εκκλησίας όλοι οι μοναχοί και οι επισκέπτες περνούν από κάτω και εισέρχονται στο ναό.

Η πρώτη Ανάσταση στο Άγιο Όρος γίνεται στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ η Αγρυπνία της Αναστάσεως αρχίζει στις 10 το βράδυ και τελειώνει στις 6 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οπότε και οι μοναχοί κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι για να φάνε ψάρι σαλάτα και κόκκινα αυγά. 


 Η ατμόσφαιρα είναι πλέον χαρούμενη τάλαντα και καμπάνες σημαίνουν για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Ο εορτασμός όμως δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα όπως γίνεται έξω από το Άγιο Όρος. Τη δεύτερη ημέρα στο Πρωτάτο γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια συνοδεία ιερέων και επισκόπου του Αγίου Όρους η μεγάλη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας «Άξιον Εστί» η οποία διαρκεί πέντε ώρες. 


Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελλιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους.

Λιτανείες γίνονται και σε κάθε μοναστήρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα για παράδειγμα την 3η ημέρα του Πάσχα στη Μονή Ιβήρων γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας . 

   Ενσωματωμένη εικόνα 2
 

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού.  

Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση είναι στιγμές που κάθε κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού τις βιώνει με ευλάβεια, χαρά και αγάπη οπου και οπως κι αν βρισκεται  !                                                                                                                                               

ΠΗΓΕΣ. ALFA  VITA  -  TELE PASS -  THETOC                               

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  ΚΕΙΜΕΝΟΥ.  ANGEL  GREEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου